Gemeente mist aanpak kindermishandeling

22 May 2014

AMSTERDAM - Het gemeentelijk beleid dat kindermishandeling moet voorkomen, faalt in veel dorpen en steden. Een kwart van de gemeenten heeft niets op papier staan en in meer dan de helft van de plaatsen heeft men geen idee hoeveel mishandelde kinderen er in hun gemeente wonen.

Dat concludeert de kinderombudsman in een onderzoeksrapport dat hij vandaag naar buiten brengt, maar waar De Telegraaf al over beschikt.

Driekwart van de meer dan 200 ondervraagde gemeenten heeft wel een plan op papier staan. „Dat lijkt mooi, maar tegelijkertijd blijkt uit ons onderzoek dat de helft van de gemeenten niet weet hoeveel mishandelde kinderen er in hun stad of dorp zijn”, reageert kinderombudsman Marc Dullaert. „Bovendien worden risicogroepen onvoldoende in beeld gebracht en kijkt driekwart van de gemeenten niet of de inzet van preventieprogramma’s effectief zijn.”

In Nederland zijn naar schatting jaarlijks 118.000 kinderen het slachtoffer van mishandeling, verwaarlozing, misbruik of getuige van geweld tussen partners. Al eerder heeft de kinderombudsman verzocht om een versnelling en verbetering in de aanpak van kindermishandeling.

„Dit rapport moet niet worden gezien als een aanval op de gemeenten, maar als een laatste waarschuwing dat nu echt actie moet worden ondernomen”, zegt Dullaert. „Het is een wake-upcall, waarin we ook duidelijk stellen dat ze er niet alleen voor staan. We hebben als kinderombudsman een hele ’gereedschapskist’ klaarstaan met maatregelen die genomen kunnen en in veel gevallen moeten worden om kinderen een veiliger en beter onderdak te geven.”

„Er moet nu echt daadkrachtig worden doorgepakt, anders houd ik mijn hart vast voor wat er gebeurt als gemeenten per 1 januari 2015 volledig verantwoordelijk worden voor de aanpak van kindermishandeling”, waarschuwt hij. „Nu blijkt dat de taak van preventie al te hoog gegrepen is, staan wat mij betreft alle signalen op rood. Ik sla nu alarm en dat betekent dat de komende maanden echt keihard gewerkt moet worden om alles op de rit te krijgen.”

In het rapport dat vanmiddag in de Meervaart gepresenteerd wordt, komt de kinderombudsman met een aantal aanbevelingen die breed worden gesteund door alle organisaties die zich inzetten voor de aanpak van kindermishandeling zoals het Kinderrechtencollectief en Kinderpostzegels.

„De belangrijkste is om een doel te hebben. Ik vind dat het aantal kinderen dat in een gemeente te maken krijgt met kindermishandeling in drie jaar tijd met minimaal 50 procent moet worden verminderd. Daarnaast moet de gemeentelijke regietaak versterkt worden door het uitvoeren van een Kind Veilig Preventiebeleid”, stelt Dullaert.

 

door Gijsbert Termaat  (telegraaf 21 mei 2014)

Tags:

Please reload

IN.jpg
Facebook met logos.jpeg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

info@scalemc.nl

 

Ericssonstraat 2

5121ML Rijen

T +31 6 15 877 677

BTW NL818433012B01

 

KvK Limburg

12 06 80 19 

Lees onze

Privacy Verklaring

Algemene Voorwaarden

2018 by NH