Dwing gemeenten tot inkoopafspraken jeugdzorg

26 Jun 2014

Ruim een kwart van de jeugdzorgaanbieders verwacht dat ze de jongeren die ze nu helpen, geen keiharde garantie kunnen geven dat zij de benodigde zorg ook na 2015 krijgen. Dit stelt de jeugdzorgsector in een brandbrief aan politiek Den Haag.

 

Gerichte actie

Er moet gerichte actie komen om gemeenten en aanbieders tot continuïteitsafspraken te brengen, vindt de sector. ‘Dit verdraagt geen uitstel meer.’ De Tweede Kamer debatteert vanmiddag (woensdag) over de jeugdzorg.

 

Inkoopcontracten blijven uit

Ruim een kwart van de aanbieders verwacht in 2015 in acute betalingsproblemen te komen en zestig procent van de instellingen verwacht een beroep te moeten doen op de Transitieautoriteit Jeugd (TAJ), zo stelt de sector in de brief aan de staatssecretarissen Van Rijn (VWS) en Teeven (Veiligheid en Justitie) en de voorzitter van de TAJ. Nog lang niet alle aanbieders hebben zekerheid over een contract met gemeenten. Gemeenten lijken op het punt van inkoop in vergelijking met een half jaar geleden geen grote stappen te hebben gemaakt. Volgens de sector heeft slechts veertien procent van de jeugdhulpaanbieders momenteel meer zekerheid over contractering dan een half jaar geleden.

 

Geen houvast

Dit blijkt uit een enquête onder aanbieders van (gespecialiseerde) jeugdhulp die door de jeugdzorgbranches is uitgevoerd. In de brandbrief stellen Jeugdzorg Nederland, GGZ Nederland, de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) en de Vereniging Orthopedagogische BehandelCentra (VOBC) verder dat er ‘vrijwel nergens concreet houvast is over welke zorg volgend jaar door gemeenten vergoed zal worden’.

 

Extra kortingen door gemeenten

De afstand tussen gemeenten en jeugdzorgaanbieders wordt niet overbrugd, benadrukt de sector. De oorzaak ligt onder meer in het ontbreken van rechtstreekse contacten en uitwisseling van gegevens over cliënten en zorgfuncties. ‘In veel gevallen wordt de situatie extra gecompliceerd doordat gemeenten extra kortingen opleggen, bovenop de landelijke korting’, schrijven de vier koepels.

 

Urgent

‘De situatie is urgent. Wij doen een dringend beroep op u om geen tijd meer verloren te laten gaan. Gerichte actie om gemeenten en aanbieders tot continuïteitsafspraken te brengen verdraagt geen uitstel meer. Zonder doelgerichte en gecoördineerde aanpak is het onvermijdelijk dat aanbieders van jeugdhulp collectief tot aanmelding bij de Transitieautoriteit Jeugd over moeten gaan. Dat kan de bedoeling niet zijn.’ De sector doet een dringend beroep op Van Rijn en Teeven om ‘de teloorgang van essentiële zorgfuncties in de jeugdhulp te voorkomen en noodzakelijke hulp voor jeugdigen en hun gezinnen in 2015 en daarna veilig te stellen.’

 

Zorgcontinuïteit in geding

De Transitiecommissie Stelselherziening Jeugd (TSJ, de ‘commissie Geluk’) constateerde vorige week in haar vierde voortgangsrapportage ook dat gemeenten sinds begin dit jaar geen grote stappen hebben gezet bij de inkoop van jeugdzorg. Het uitblijven van budgetafspraken kan leiden tot nog meer ontslagen bij instellingen die jeugdzorg leveren en tot het wegvallen van noodzakelijke functies waardoor er een groot risico ontstaat voor de zorgcontinuïteit, zo waarschuwt de TSJ in haar rapportage.

 

Helpende hand

Kinderombudsman Marc Dullaert stelde vorige week in een reactie op het rapport van de commissie Geluk dat er kinderen zijn die vanaf 1 januari 2015 geen passende of tijdige hulp krijgen. Hij waarschuwt voor een ‘jeugdhulp-vacuüm’. D66-Kamerlid Vera Bergkamp vindt dat provincies meer in stelling moeten worden gebracht. Met hun kennis en kunde kunnen de provincies gemeenten de helpende hand bieden, vindt zij. De provincies staan daar niet afwijzend tegenover, maar het initiatief moet vanuit de gemeenten komen, zo stelt gedeputeerde Marc Witteman namens provinciekoepel IPO.

 

Door: Yolanda de Koster, 25 juni 2014, Binnenlands Bestuur

Tags:

Please reload

IN.jpg
Facebook met logos.jpeg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

info@scalemc.nl

 

Ericssonstraat 2

5121ML Rijen

T +31 6 15 877 677

BTW NL818433012B01

 

KvK Limburg

12 06 80 19 

Lees onze

Privacy Verklaring

Algemene Voorwaarden

2018 by NH