Alle Brabantse gemeenten maken afspraken BJZ

30 Jun 2014

De provincie Noord-Brabant en alle 67 gemeenten hebben afspraken gemaakt over de overname van de taken van Bureau Jeugdzorg (BJZ) door de gemeenten. Om de continuïteit van de zorg te waarborgen is er een contract gesloten voor 2015 en is er een budgetgarantie voor 2016 afgegeven, melden de gemeenten.

 

Deadline 1 juli

Noord-Brabant is de eerste provincie waar deze afspraken over de toekomst van het BJZ gemaakt is met alle gemeenten. Zij hebben de deadline die staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA, VWS) in april stelde – vóór 1 juli contracten met BJZ maken – dus gehaald. Tijdens het overleg in de Kamer is deze deadline inmiddels opgeschoven naar 1 augustus. Het lijkt erop dat veel gemeenten die extra tijd nodig hebben voor het maken van afspraken en het sluiten van contracten, zowel met de BJZ’s als met andere zorgaanbieders.

 

Verder bouwen

De Brabantse gemeenten hebben met de afspraken voor de komende twee jaar gekozen voor continuïteit van zorg, het laag houden van de frictiekosten en het leggen van een fundament waarop verder gebouwd kan worden, vertelt René Peters, voorzitter van de ‘stuurgroep veranderopgave bureaujeugdzorg’ en wethouder in Oss. In een groot deel van de gemeenten hebben de raden inmiddels ingestemd met de plannen. Dinsdag stemmen de overige raden.

 

Toegang bij wijkteams

 De drie Brabantse regio’s Zuid-Oost, Noord-Oost en Midden-West hebben ervoor gekozen de toegangsfunctie uit het takenpakket voor het BJZ te halen. Nu bepaalt het BJZ nog de indicatie en behandelwijze, vanaf 1 januari komt die taak bij het sociale wijkteam te liggen. Daarbij is de afspraak gemaakt dat de wijkteams een deel van de professionals die deze werkzaamheden nu bij het BJZ doen, overnemen.

 

Regie voeren

‘De kennis en kwaliteit die zij hebben gooien we niet weg, maar nemen we als gemeenten over’, aldus Peters. ‘Deze mensen komen niet op straat te staan en dat scheelt dan ook weer in de frictiekosten. Tegelijkertijd kunnen wij als gemeenten dan wel de regie voeren op de toegang.’ In totaal is afgesproken dat gemeenten 80 fte van het BJZ overnemen.

 

Meldpunt huiselijke geweld

 Het BJZ zoals dat nu bestaat zal uiteindelijk verdwijnen, omdat het doorontwikkeld wordt tot een andere organisatie. Maar de taken voor wat betreft jeugdreclassering, jeugdbescherming blijven wel bij die nog te vormen organisatie. De regio Midden-West haalt als enige van de drie ook de functie van het AMHK (meldpunt kindermishandeling en huiselijk geweld) weg bij het BJZ. Midden-West gaat het meldpunt zelf runnen. De mensen die er werken worden deels overgenomen door deze gemeenten.

 

Frictiekosten

 Met de afspraken die nu zijn gemaakt worden de frictiekosten zo laag mogelijk gehouden, aldus Peters. ‘Doordat we deels professionals overnemen, hoeven er minder vaste krachten uit. Dat scheelt.’ De afspraken voor 2015 gelden ook voor 2016 zodat het BJZ tot eind 2016 weet waar het aantoe is. Peters schat dat er nog zo’n 7 miljoen aan frictiekosten zal zijn in de provincie.

 

Door: Margot Limburg, 26-06-2014, Binnenlands Bestuur

Tags:

Please reload

IN.jpg
Facebook met logos.jpeg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

info@scalemc.nl

 

Ericssonstraat 2

5121ML Rijen

T +31 6 15 877 677

BTW NL818433012B01

 

KvK Limburg

12 06 80 19 

Lees onze

Privacy Verklaring

Algemene Voorwaarden

2018 by NH