Woningaanpassing straks zonder akkoord corporatie

20 Aug 2014

 

Gemeenten en hulpbehoevende huurders kunnen straks zonder toestemming van verhuurders woningen aanpassen met hulpmiddelen, zoals een traplift. In de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is daarvoor geen akkoord meer nodig van de woningeigenaar, in veel gevallen woningcorporaties.

 

Nu toestemming vereist

Op dit moment is in de Woningwet nog geregeld dat een huurder voor aanpassingen in huis toestemming moet hebben van de eigenaar. Die krijgt daarvoor ook geld, dat vaak direct wordt uitgekeerd aan de huurder, zodat die de aanpassing verder zelf kan regelen.
 

Straks overbodig

De nieuwe Wmo die op 1 januari 2015 in werking treedt, maakt die toestemming overbodig. Het college van burgemeester en wethouders beslist of een cliënt in aanmerking komt voor een woningaanpassing. De gemeente verstrekt die vervolgens in de vorm van een maatwerkvoorziening of een persoonsgebonden budget waarmee de huurder de aanpassing zelf aanbrengt. Het college is wel verplicht om de verhuurder te berichten over de beslissing, voordat de aanpassing is aangebracht. Op die manier kunnen corporaties nog meepraten over de uiteindelijke uitvoering. Wat eenmaal is aangepast, hoeft door de huurder bij vertrek niet te worden verwijderd. Ook dat is in de nieuwe Wmo vastgelegd.

 

Afspraken over bekostiging

Nu corporaties niet langer verantwoordelijk zijn voor woningaanpassingen, veranderen ook de afspraken over de bekostiging van trapliften, aangepaste keukens, badkamers en dergelijke. Veel corporaties zijn in convenanten met gemeenten afspraken aan het maken wie waarvoor verantwoordelijk is en wat dat betekent voor de financiering, zegt Tonny Dijkhuizen, woordvoerder van corporatiekoepel Aedes. ‘Wij willen voor alle doelgroepen goede woningen bieden, ook voor senioren en mensen met een handicap. Maar nu de verdeling van het geld volledig bij de gemeente komt te liggen, willen we in convenanten goed afspreken wie waarvoor betaalt.’

 

Voorbereid op nieuwe regels

Het Kenniscentrum Wonen en Zorg van de brancheorganisaties Aedes en Actiz (voor zorgondernemers) weet niet in hoeverre gemeenten en corporaties zijn voorbereid op de nieuwe regels. De contacten tussen gemeenten, corporaties en zorgorganisaties verschillen per gemeente, zegt Actiz-woordvoerder Pauline Fuhri. ‘Vaak zijn er al afspraken tussen deze partijen over woningaanpassingen en zorgbehoefte, want dat gaat vaak samen. Door de nieuwe Wmo wordt dat alleen maar meer.’


Door Saskia Buitelaar, Binnenlands Bestuur, 20-08-2014

Tags:

Please reload

IN.jpg
Facebook met logos.jpeg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

info@scalemc.nl

 

Ericssonstraat 2

5121ML Rijen

T +31 6 15 877 677

BTW NL818433012B01

 

KvK Limburg

12 06 80 19 

Lees onze

Privacy Verklaring

Algemene Voorwaarden

2018 by NH