Gemeenten onder toezicht om Jeugdzorg

1 Sep 2014

 

Veel gemeenten lijken onvoldoende voorbereid op de nieuwe taken voor de jeugdzorg die ze vanaf 1 januari krijgen. Het kabinet gaat deze gemeenten nader onder de loep nemen. Werpt dat onvoldoende vruchten af , dan kunnen deze gemeenten onder curatele komen van het Rijk.

 

Elf regio's lopen achter

Dat blijkt uit een brief die de staatssecretarissen Martin van Rijn (VWS) en Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) donderdag naar de Tweede Kamer hebben gestuurd. De gemeenten worden vanaf volgend jaar verantwoordelijk voor de jeugdzorg. De twee bewindslieden maken zich zorgen over een kwart van de jeugdzorgregio's. In die elf regio's is het onduidelijk of het voor 1 november lukt goede afspraken te maken met jeugdzorginstellingen. Teeven en Van Rijn gaan deze regio's doorlichten. Zo nodig volgen ,,bestuurlijke stappen''. Dat gebeurt dan na overleg met de betreffende gemeenten.

 

Driekwart van gemeenten op koers

Van Rijn noemt de urgentie groot. ,,In de komende maanden moet de enorme inzet die gemeenten, zorgaanbieders en andere betrokkenen de afgelopen periode hebben getoond, worden verzilverd in getekende contracten. Zodat zwart op wit wordt geregeld dat er hulp, zorg en ondersteuning is voor de kinderen en gezinnen die vanaf 1 januari bij de gemeente aankloppen. Driekwart van de gemeenten zit op koers. Maar in dit stadium wachten we natuurlijk niets af.''

 

Bestuurlijke aanwijzing

Als de doorlichting daar aanleiding toe geeft, zullen Van Rijn en Teeven na bestuurlijk overleg met de betreffende gemeenten vaststellen welke vervolgstappen noodzakelijk zijn om de continuïteit van zorg voor kinderen te borgen. ,,Dit kan dan worden aangemerkt als een stap op de escalatieladder naar een bestuurlijke aanwijzing'', aldus het ministerie.

Tags:

Please reload

IN.jpg
Facebook met logos.jpeg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

info@scalemc.nl

 

Ericssonstraat 2

5121ML Rijen

T +31 6 15 877 677

BTW NL818433012B01

 

KvK Limburg

12 06 80 19 

Lees onze

Privacy Verklaring

Algemene Voorwaarden

2018 by NH