Extern advies kost gemeenten miljoenen

10 Sep 2014

 

Afgelopen zondag uitzending van Nieuwsuur inzake extern advies bij gemeenten. Jeroen Zijlmans, senior consultant van Scale management consultants is geïnterviewd. Jammer dat in de uitzending de focus lag op de hoogte van de advieskosten in plaats van op de goede samenwerking tussen 7 gemeenten in Midden Limburg om te komen tot een succesvolle transitie en transformatie.
 

Zie hieronder de link van de uitzending en het nieuwsbericht:
http://nieuwsuur.nl/video/695775-extern-advies-kost-gemeenten-miljoenen.html (deze video staat er niet meer, JZ, 06 2016)
 

Tweederde van de gemeenten huurt externe adviesbureaus in bij de voorbereiding van de drie decentralisaties. Dat blijkt uit een enquête van Nieuwsuur. De gemeenten die de enquête invulden geven in 2013 en 2014 samen zeker 25 miljoen euro uit aan het inhuren van externe advies.

 

Nieuwe taken

De gemeenten krijgen vanaf 1 januari 2015 op het terrein van de WMO, de Jeugdwet en de Participatiewet nieuwe taken erbij. Van de 166 gemeenten die de enquête via de site Nieuwsuur Gemeentenpeil invulden, gaven 111 gemeenten aan dat ze de bij voorbereiding hulp van buitenaf inhuren. De bureaus helpen vaak bij het opstellen van diverse plannen, verzorgen de informatievoorziening, of leveren een kwartiermaker of projectleider.

 

Geen cent

Niet alleen grote gemeenten, ook veel kleinere gemeenten steken veel geld in het inhuren van externe adviesbureaus. Zo geeft Amsterdam in 2013 en 2014 3,6 miljoen euro aan externe inhuur uit, maar bijvoorbeeld Oldenzaal, met ruim 30.000 inwoners, trekt daar 1,4 miljoen euro aan uit. En dat terwijl buurgemeenten Dinkelland en Tubbergen geen cent uitgeven aan adviesbureaus.

 

Onzekere ambtenaren

De directeur van de Rekenkamer Metropool Amsterdam, Jan de Ridder, zet vraagtekens bij het massaal inhuren van adviesbureaus. De Ridder: "Uit de enquête blijkt dat bijna alle gemeenten inhuren, daar maak ik me ongerust over. Want de onzekerheid die ambtenaren hebben wordt vertaald in deze externe bureaus. Handige bureaus hebben het gat in de markt gevonden van onzekere ambtenaren, dat vind ik riskant."

 

Afhankelijk

Ook hoogleraar Paul Frissen is kritisch. "Het belangrijkste negatieve punt is dat je erg afhankelijk wordt van externe deskundigheid. Wat ook negatief is dat die bureaus heel specifieke opvattingen hebben van hoe het moet, en daar maak je je dan politiek afhankelijk van."

 

Hetzelfde bureau

Uit de enquête blijkt dat zeker 20 gemeenten hetzelfde bureau inschakelen, namelijk adviesbureau BMC. Ook daar kun je je vraagtekens bij hebben, zegt hoogleraar Frissen. "Door de inschakeling van één of twee grote spelers, zal het in die gemeenten heel erg op elkaar gaan lijken. Het is juist de bedoeling van de Rijksoverheid dat die decentralisaties voor verschillen gaan zorgen, maar dat effect zal dan minder optreden."

Tags:

Please reload

IN.jpg
Facebook met logos.jpeg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

info@scalemc.nl

 

Ericssonstraat 2

5121ML Rijen

T +31 6 15 877 677

BTW NL818433012B01

 

KvK Limburg

12 06 80 19 

Lees onze

Privacy Verklaring

Algemene Voorwaarden

2018 by NH