Regie nodig op inkoop gespecialiseerde Jeugdzorg

24 Sep 2014

 

Er moet meer regie komen op de inkoop van gespecialiseerde (zware) jeugdzorg. Hiermee komt een einde aan de onzekerheid voor landelijk en bovenregionaal opererende jeugdzorginstellingen.

 

Aanspreekpunt

Die dreigen in de financiële problemen te komen door het uitblijven van inkoopcontracten met gemeenten. Als die instellingen omvallen, komt de continuïteit van de jeugdzorg in het gedrang voor kinderen die zware, specialistische zorg nodig hebben, zoals kinderen met een verstandelijke beperking. Dat stelt D66-Kamerlid Vera Bergkamp, die zich over dit punt grote zorgen maakt. Ze gaat woensdag in de Kamer voorstellen om één regio verantwoordelijk te maken voor de inkoop.


Centrale coördinatie

‘Heel concreet moet één regio de coördinatie krijgen van een instelling die bovenregionaal werkt. Andere regio's sluiten aan op contractvoorwaarden en tarief. Op deze manier is het voor instellingen duidelijk wie de gesprekspartner is en wordt de specialistische zorg die veelal bovenregionaal georganiseerd is, gecoördineerd. Het is nu te gefragmenteerd en onduidelijk’, verduidelijkt Bergkamp haar initiatief. ‘Er wordt nu te weinig ingekocht en we hebben nog maar zo’n honderd dagen te gaan.’


Voorfinanciering

De Transitiecommissie Stelselherziening Jeugd (TSJ) vindt dat er een afzonderlijke regeling komen voor de voorfinanciering van grote landelijke aanbieders die met veel gemeenten zaken doen. Dergelijke ‘specifieke en proportionele’ maatregelen zijn volgens de TSJ nodig om de overheveling van jeugdzorgtaken naar gemeenten per 1 januari verantwoord te kunnen laten plaatsvinden.


Achterblijvende inkoop

De TSJ, onder voorzitterschap van Leonard Geluk, luidde maandag in een briefadvies aan staatssecretaris Van Rijn (VWS, PvdA) de noodklok over de achterblijvende inkoop door gemeenten. Slechts de helft van de jeugdzorgaanbieders verwacht op 1 november helderheid van gemeenten te hebben over het budget voor komend jaar. Het gaat hierbij niet alleen om aanbieders die landelijk gespecialiseerde hulp aanbieden, maar ook instellingen die regionaal of voornamelijk regionaal werkzaam zijn.


Bron; Yolanda de Koster, Binnenlands Bestuur

Tags:

Please reload

IN.jpg
Facebook met logos.jpeg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

info@scalemc.nl

 

Ericssonstraat 2

5121ML Rijen

T +31 6 15 877 677

BTW NL818433012B01

 

KvK Limburg

12 06 80 19 

Lees onze

Privacy Verklaring

Algemene Voorwaarden

2018 by NH