Gemeenten informeren mantelzorgers niet

11 Nov 2014

 

Slechts een kwart van alle gemeenten heeft hun mantelzorgers geïnformeerd over de veranderingen die vanaf 1 januari plaatsvinden op het gebied van zorg. Dat blijkt uit een peiling van Landelijke Vereniging voor Mantelzorgers en Vrijwilligerszorg Mezzo.

 

Beroep op omgeving
Met ingang van het nieuwe jaar wordt veel zorgtaken vanuit de AWBZ naar de nieuwe Wmo overgebracht. Gemeenten worden hiervoor verantwoordelijk. Dit gaat gepaard met een flinke bezuiniging. Gemeenten vergoeden niet meer alle zorg en mensen die zorg nodig hebben moeten vaker een beroep gaan doen op hun omgeving. Mantelzorg speelt daarbij een belangrijke rol. Nu al zorgen 2,6 miljoen mantelzorgers langdurig voor iemand anders.


77 procent heeft niets gehoord

Mezzo ondervroeg ruim 500 mantelzorgers. Slechts 12 procent van de mantelzorgers heeft een nieuw aanbod van hulp of zorg gekregen van zijn of haar gemeente. In 11 procent van de gevallen is er al wel contact hierover geweest met de gemeente. 72 procent is nog helemaal niet geïnformeerd door de gemeente en 77 procent heeft zelfs nog helemaal niets gehoord. Het uitblijven van informatie vanuit de gemeente en de onduidelijkheid welke invloed de gevolgen voor de overgang volgend jaar hebben op hun naaste én hun eigen leven, vergroten de zorgen.

 

Zorgen
Mezzo maakt zich zorgen over het gebrek aan communicatie van gemeenten aan hun mantelzorgers.

‘Uit het onderzoek blijkt dat bijna 60% van de mantelzorgers zich vaak zorgen maakt over de veranderingen in de zorg. Er gaat vanaf 2015 wel degelijk veel veranderen’, aldus Mezzo-directeur Liesbeth Hoogendijk. Volgens de organisatie is bijna een half miljoen mantelzorgers nu al overbelast. ‘Gemeenten kunnen wel de druk op mantelzorgers verhogen maar zij zijn er tegelijkertijd ook verantwoordelijk voor dat mantelzorgers de zorg kunnen blijven combineren met hun eigen leven.’


Ondersteunen 

Gemeenten zouden zich meer moeten inspannen om mantelzorgers te vinden en met hen in gesprek gaan om in kaart te brengen wat de mantelzorg nodig heeft om zijn zorgtaak te kunnen blijven uitvoeren. ‘Dat is van wezenlijk belang, want de mantelzorgers bij wie het water aan de lippen staat moet de gemeente juist ondersteunen ipv de druk opvoeren.’


Bron; Margot Limburg, 7-11-2014, Binnenlands Bestuur. 

Tags:

Please reload

IN.jpg
Facebook met logos.jpeg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

info@scalemc.nl

 

Ericssonstraat 2

5121ML Rijen

T +31 6 15 877 677

BTW NL818433012B01

 

KvK Limburg

12 06 80 19 

Lees onze

Privacy Verklaring

Algemene Voorwaarden

2018 by NH