Wachtlijsten Jeugdzorg krimpen opnieuw

9 Dec 2014

 

Het aantal kinderen op de wachtlijsten van de jeugdzorg daalt. Er staan nog maar 1983 wachtenden – peildatum 1 juli 2014 – op de lijst. Dat zijn er ruim 500 minder dan vorig jaar.

 

Gemeenten verantwoordelijk vanaf 2015

Dat blijkt uit een brief van staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid) aan de Tweede Kamer. Het is de laatste rapportage van de wachtlijsten in de provinciale geïndiceerde jeugdzorg, want met ingang van 2015 zijn de provincies en de drie stadsregio’s niet langer verantwoordelijk voor de jeugdzorg. Per 1 januari ligt die taak op het bordje van de gemeenten.

De inzet die de provincies de laatste jaren hebben gepleegd om de wachtlijsten terug te dringen, is succesvol gebleken. In 2008 stonden er nog meer dan 6600 jeugdigen op de bruto wachtlijst. Dat is in zes jaar teruggedrongen naar minder dan 2000 wachtenden. Van Rijn noemt dat ‘een zeer goede prestatie.’

 

In enkele provincie stijging

Het totaalbeeld voor Nederland is dat de wachtlijst daalt ten opzichte van 1 juli 2013. Dat betekent volgens Van Rijn dat provincies er goed in slagen om de directe zorgverlening te blijven bieden, ondanks de voorbereidingen op de decentralisatie. Wel is er volgens hem in een enkele provincie ‘vanwege regionale omstandigheden’ sprake van een beperkte toename van de wachtlijst. Zo nemen in Zeeland de wachtlijsten voor jeugdhulp toe als gevolg van een ontslaggolf bij jeugdhulporganisatie Juvent. Volgens de provincie verdwijnen er veertig tot vijftig fulltime-banen – dat zijn tachtig mensen. Het gevolg is volgens de verantwoordelijk gedeputeerde dat jongeren langer moeten wachten op jeugdhulp, met name die jongeren die na 29 oktober jeugdhulp hebben aangevraagd.

 

Van Rijn: onverantwoord wachten niet aan de orde

In alle provincies is het volgens Van Rijn zo dat als de veiligheid van de jeugdige in het geding is, er onmiddellijk zorg wordt geboden. De provincies geven volgens de staatssecretaris aan dat alle kinderen op de wachtlijst in beeld zijn. ‘Onverantwoord wachten is daarmee niet meer aan de orde’, aldus Van Rijn. Daarover zijn door provincies in 2013 afspraken gemaakt met de door hen gefinancierde bureaus jeugdzorg en jeugdzorgaanbieders.

Tags:

Please reload

IN.jpg
Facebook met logos.jpeg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

info@scalemc.nl

 

Ericssonstraat 2

5121ML Rijen

T +31 6 15 877 677

BTW NL818433012B01

 

KvK Limburg

12 06 80 19 

Lees onze

Privacy Verklaring

Algemene Voorwaarden

2018 by NH