Leidt transformatie tot meer systeemdenken?

22 May 2017

 

Sinds 2015 vindt de zogenaamde transformatie in de zorg plaats. Ondersteuning moet dichter bij de burgers plaatsvinden, geen schotten meer in financiering en verschillende vormen van ondersteuning.  De gemeenten hebben de sleutels in handen. Waar staan we nu? Van de ene kant natuurlijk logisch dat de veranderingen nog niet gerealiseerd zijn. Van de andere kant zou een andere wijze van aanpak nu toch wel zichtbaar moeten worden! Gemeenten stimuleren inderdaad (lokale) initiatieven en proberen de burger echt centraal te stellen. Dit is een zoektocht. Maar de initiatieven en de beweging van de gemeenten maken wel iets los.

 

Dit alles wordt echter meer en meer geblokkeerd door nieuwe regeldruk. Gemeenten laten aanbieders rapporteren, sluiten hierbij lang niet altijd aan bij landelijke standaarden, accountants schieten in de conservatieve controlemodus en contracten worden nodeloos ingewikkeld.  En “last but not least” lijkt het dat kwantitatieve procesinformatie boven kwalitatieve informatie wordt gesteld. Jammer, want op deze wijze komen hulpverleners en inwoners niet toe waar het echt om draait: ondersteunen van kwetsbare mensen.

 

Het kan toch echt anders. Informatie is niet alleen waar als het op detailniveau geregistreerd wordt! Kwalitatieve informatie op basis van gesprekken en beperkte onderzoeken zeggen vaak veel meer! Contracten met aanbieders kun je ook in partnership afsluiten waarbij je samen met de aanbieder op basis van de behoeften van de aanbieder de juiste prioriteiten stelt.  Als we dit ook samen met klanten, aanbieders en gemeenten kunnen ontwikkelen, voorkomen we onnodige administratie en worden goede initiatieven pas echt kansrijk.

 

Mooi dat we, ook in 2017,  met een aantal gemeenten en aanbieders in het land hieraan ons steentje mogen bijdragen.

Please reload

IN.jpg
Facebook met logos.jpeg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

info@scalemc.nl

 

Ericssonstraat 2

5121ML Rijen

T +31 6 15 877 677

BTW NL818433012B01

 

KvK Limburg

12 06 80 19 

Lees onze

Privacy Verklaring

Algemene Voorwaarden

2018 by NH