Onderhandelen in de zorg anno 2017: Hard en bovenal vaak via de media. Een nieuwe en onwenselijke trend lijkt Dylan Simonse.

11 Oct 2017

Onderhandelen in de zorg

 

Wat is er aan de hand in het onderhandelproces in het Nederlandse zorglandschap? Het valt me de laatste tijd steeds meer op: Onderhandelingen worden via de media gespeeld, vaak met onrust voor cliënten tot gevolg.

 

Begin vorige week kopt Nieuwsuur: 'Te hoge werkdruk en te weinig geld: jeugdzorginstellingen dreigen met stop'. De Zuid-Limburgse Jeugd GGZ instelling Mondriaan dreigt zich niet in te schrijven in Zuid Limburg omdat de tarieven te laag zouden zijn, cliënten zouden moeten worden overgeplaatst. De William Schrikker Groep en het Leger des Heils kondigden twee weken terug aan om niet mee te doen aan de aanbesteding in Zuid-Holland Zuid. De organisaties geven aan de vergoeding te laag te vinden die de regio in 2018 voor jeugdhulp wil betalen. Daarvoor waren er al berichten over cliëntenstops, oplopende wachtlijsten en afgelopen vrijdag blijkt dat 95 procent van de Nederlandse verloskundigen hun contract met verzekeraar Zilveren Kruis heeft opgezegd.

 

De komende tijd ga ik ook mijn bijdrage leveren in het beoordelings-/onderhandelproces in Midden-Limburg. Dan ga je jezelf toch afvragen of dit normale onderhandelingsfenomenen zijn of dat er wel degelijk grote problemen aan ten grondslag liggen. Zolang dit niet duidelijk is lijkt het mij in ieder geval zaak in gesprek te blijven met elkaar en de media pas als laatste optie in te zetten. Blijven praten tot de kern van de verschillen boven tafel zijn. Uiteindelijk moet goede zorg voor een goede prijs voorop staan en moet je erop kunnen vertrouwen dat ‘de andere kant van de tafel’ hier ook naartoe wil werken.

 

Met het opstellen van gedetailleerde impactanalyses voor gemeenten en aanbieders en met een proces waarin ruimte is voor het spreken over kostprijsberekeningen en tariefonderbouwingen is het niet te verwachten dat er snel sprake zal zijn van escalatie. Zolang we maar met elkaar in gesprek blijven en de jeugdigen voorop hebben staan!

Please reload

IN.jpg
Facebook met logos.jpeg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

info@scalemc.nl

 

Ericssonstraat 2

5121ML Rijen

T +31 6 15 877 677

BTW NL818433012B01

 

KvK Limburg

12 06 80 19 

Lees onze

Privacy Verklaring

Algemene Voorwaarden

2018 by NH