Een loze troonrede?

24 Sep 2018

Afgelopen dinsdag, 18 september 2018, was het weer zover: de 3e dinsdag van september; oftewel: Prinsjesdag. Met ons hoedje op zaten we klaar om de troonrede toe te horen, want wat zou onze Koning, die dit nu voor het 5e jaar mag doen, uit de spreekwoordelijke hoed toveren?

 

De rode draad uit de troonrede is dat het goed gaat met Nederland. De economie trekt aan; werkloosheid daalt; besteedbare inkomens stijgen (mondjesmaat); de verschillen tussen besteedbare inkomens worden kleiner; en het overschot op de rijksbegroting stijgt. Kortom: meer geld om te investeren. Tenminste dat zou je verwachten, toch?

 

Tot mijn verbazing werd er geen enkele verwijzing gedaan naar de jeugdzorg. Niet in de troonrede, niet in de miljoenen nota. En dat terwijl er amper 2 weken voor Prinsjesdag een menigte van 2500 jeugdzorgmedewerkers in Den Haag protesteerden. Is de werkdruk dan niet te hoog? Zijn gemeenten dan niet genoodzaakt zorg tegen té lage tarieven in te kopen? Wordt er dan niet met minder mensen zorg geboden, wat ten koste zou gaan van de kwaliteit en tijd per kind?

 

Toch zien wij zeker een lichtpuntje in de miljoenennota. In 2017 werd al structureel 100 miljoen vrijgemaakt door het Rijk om de gevolgen van armoede onder kinderen te bestrijden en er zo voor te zorgen dat ook kinderen uit een gezin met een laag inkomen kansrijk opgroeien. Dit jaar investeert het kabinet in het versterken van de voor- en vroegschoolse educatie en in het opleiden van leraren. Goed onderwijs voorkomt immers achterstanden en zorgt ervoor dat talenten zich ontwikkelen, waardoor kinderen kansrijk opgroeien.

 

Onder het mom van voorkomen is beter dan genezen, hopen wij dat het creëren van gelijke kansen en preventie zal leiden tot minder kinderen in zorg. Wij weten dat bepaalde soorten zorg altijd nodig zullen blijven, en hopen dat daar op deze manier weer meer tijd voor vrijkomt en de kwaliteit omhoog kan gaan.

 

 

 

 

 

Please reload

IN.jpg
Facebook met logos.jpeg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

info@scalemc.nl

 

Ericssonstraat 2

5121ML Rijen

T +31 6 15 877 677

BTW NL818433012B01

 

KvK Limburg

12 06 80 19 

Lees onze

Privacy Verklaring

Algemene Voorwaarden

2018 by NH