De goede dingen, goed doen

Managen was voor mij onontgonnen gebied. Praktisch wel gedaan maar nooit in een ‘echte’ managementfunctie. Tot ik eind vorig jaar startte als afdelingshoofd Welzijn bij een gemeente. Een prachtige kans bij een uitdagende maar bekende opdrachtgever.

 

Totaal buiten mijn comfortzone als inhoudsmens en projectleider. En toch past het als m’n jasje! Het is de combinatie van strategie en dagelijkse vraagstukken, van samenwerken op alle lagen, van HR en politiek, van de kwaliteiten van de medewerkers tot zelfs de budgetanalyses. Ik word er blij van!

 

Ondanks de druk die er ligt en het appèl van urgente vragen probeer ik met de afdeling te kijken naar de, volgens mij, twee belangrijkste vragen:

  • Doen we de goede dingen?

  • Doen we ze goed?

Die vragen stelden we ons bij Bureau Jeugdzorg in een groot kwaliteitstraject, en later bleven ze mij een leidraad bieden bij projecten. Zijn we met de goede dingen bezig, de dingen die inwoners helpen, hen sterker maken. Doen we dat goed, zetten we ons zo in dat het effect optimaal is  en nemen we de juiste mensen en kennis mee? 

 

Volgens mij zijn dit de vragen die je je stelt als je professioneel handelt, in welke functie dan ook. Het zijn ook de vragen die ik aan mezelf stel en aan de medewerkers. Het gesprek hierover zouden we nog wat diepgaander mogen voeren: wat vinden we ‘de goede dingen' en wanneer 'doen we ze goed'? Misschien is dat wel het managementvraagstuk voor mij nu.

 

Ondertussen herinner ik me uit mijn opleiding de colleges en discussies over ‘is de manager maakbaar’ en vergelijkbare vraagstukken, en las ik boeken over management en authentiek leiderschap tot ik er onzeker van werd. Moest ik eerst mijn eigen psycholoog zijn voor ik het managen zou aandurven? Misschien moest ik het gewoon maar eens doen, ervaren, reflecteren en weer beter doen.

 

Ik ben blij dat ik de stap heb gewaagd en in alle openheid de uitdaging ben aangegaan. Het gaat me om de praktijk, de theorie kan wel wat helpen maar antwoorden op deze twee vragen geeft het niet. Die zitten in het collectief, in het gesprek met elkaar.

 

Tot we het antwoord op die vragen hebben, ga ik ervoor om elke dag en in alle openheid de goede dingen, goed te doen.

 

 

 

 

 

 

 

Please reload

IN.jpg
Facebook met logos.jpeg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

info@scalemc.nl

 

Ericssonstraat 2

5121ML Rijen

T +31 6 15 877 677

BTW NL818433012B01

 

KvK Limburg

12 06 80 19 

Lees onze

Privacy Verklaring

Algemene Voorwaarden

2018 by NH