Geld maakt niet gelukkig… of toch wel?

22 Nov 2018

Maandag 12 november vond er in de Tweede Kamer een debat plaats over Jeugd en aanverwante zaken van de begrotingen VWS en J&V 2019.

 

Groot punt van kritiek is dat passende hulp veelal niet beschikbaar is, met alle gevolgen van dien. Bijna wekelijks zien we er wel wat over voorbij komen in de media; “Jeugdzorg komt in actie, maar daar hebben ze eigenlijk geen tijd voor”, “Rechters: kinderen in gevaar door wachtlijsten jeugdzorg”, “Jason (20) zat in 13 maanden in 5 klinieken: 'Revolutie in jeugdzorg nodig'”, “Tekorten jeugdzorg: het nieuwe normaal”.

 

Vele Tweede Kamerleden doen dan ook een oproep tot meer geld voor de jeugdzorg. De vraag is echter of dit de problemen zal oplossen. Want, zo wordt gesteld, veel gemeenten hebben na de decentralisatie de jeugdzorg gewoonweg nog niet op orde; de samenwerking tussen organisaties is nog niet optimaal door een gebrek aan vertrouwen en er zijn  hoge administratieve lasten.

 

Hadden we dit kunnen voorspellen en voorkomen? Wanneer we kijken naar het verleden, hadden we in Denemarken al kunnen zien dat transitie en bezuinigingen niet samen gaan, omdat de zorgkosten in eerste instantie oplopen. Ook een kijkje in de literatuur laat zien dat geld een noodzakelijke, maar niet voldoende, conditie is voor effectiviteit, evenals stabiliteit (Provan). In een periode van instabiliteit bezuinigen zou dus op basis het verleden en literatuur een recept voor rampspoed moeten zijn. Dit is helaas ook het geval gebleken.

 

Geld zal zeker niet dé oplossing zijn, maar wel een randvoorwaarde voor succes. Wij zijn dan ook erg benieuwd naar wat de conclusie gaat zijn van het onderzoek naar de tekorten in de Jeugdzorg.

 

 

 

 

 

Please reload

IN.jpg
Facebook met logos.jpeg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

info@scalemc.nl

 

Ericssonstraat 2

5121ML Rijen

T +31 6 15 877 677

BTW NL818433012B01

 

KvK Limburg

12 06 80 19 

Lees onze

Privacy Verklaring

Algemene Voorwaarden

2018 by NH