Passen mensen niet meer in het systeem, of past het systeem niet meer bij mensen?

1 Jul 2019

Afgelopen week volgde ik een training bij MEE NL in het herkennen van en omgaan met mensen met een licht verstandelijke beperking. Er zijn in Nederland zo’n 2 miljoen mensen die een licht verstandelijke beperking hebben. Er bestaan nare vooroordelen over mensen zoals zij: labels als ‘dom’, ‘lui’, ‘agressief’ of ‘kinderlijk’ worden vaak opgeplakt en zorgen voor veel onbegrip en verdriet bij degenen die ze ontvangen.

 

Mensen met een licht verstandelijke beperking zijn echter vooral mensen voor wie de wereld best ingewikkeld kan zijn. Iemand die een mooie baan in de tuinbouw heeft en fijn huurhuis, maar wel hulp nodig heeft bij het aanvragen van de huur- en zorgtoeslag, het doen van belastingaangifte of het zorgen voor een spaarcentje aan het einde van de maand. Het zijn jongeren die ‘lastig’ worden gevonden op school omdat ze het lezen, schrijven en rekenen moeilijk vinden en niet mee kunnen komen, maar tegelijkertijd een groot creatief talent hebben en bijvoorbeeld heel goed video’s kunnen editen. Het zijn ook jongeren in de jeugdzorg die, omdat ze moeilijk kunnen snappen waarom ze niet meer thuis kunnen wonen, vaak boos zijn en hun emoties niet onder controle kunnen houden.

 

Het zijn mensen die in vele systemen (school, werk, sociale kring, online) vastlopen en problemen ervaren. Tijdens de training vroeg één van de deelnemers hoe zij ervoor kon zorgen dat haar cliënten met een licht verstandelijke beperking ‘haar’ systeem beter snappen. Pfoei, dat leek onhaalbaar. De trainster draaide het om: willen we dat mensen bij het systeem passen, of zou het andersom moeten zijn?

 

De erkenning dat mensen niet bij het systeem passen levert een onmogelijk opdracht op: namelijk zorgen dat iedereen zich kan voegen naar processen die door overheden en organisaties worden ingesteld. De andere denkwijze is wel constructief: die vraagt van ons allemaal om alle processen zo in te richten dat ze bij mensen passen. Aanvraagformulieren, bezwaarschriften, inkomstenopgaven, wijzigingsformulieren: het zijn allemaal onderdelen van systemen die aan te passen zijn zodat ook mensen met een licht verstandelijke beperking duurzaam kunnen meedoen in de maatschappij.

 

De roep om zelfredzaamheid heeft nog meer gevraagd van een doelgroep die al kwetsbaar was en die duurzame ondersteuning nodig heeft: een beperking in het begripsvermogen is namelijk niet iets wat kan worden ‘opgelost’. Voor mij heeft deze training een nieuwe blik geworpen op een grote groep mensen in Nederland die zo ontzettend veel mooie talenten en mogelijkheden te bieden heeft. Dank MEE NL voor deze inspiratie en de mooie manier van clientondersteuning die jullie bieden aan mensen met LVB.

 

Eens verder praten over dit onderwerp? Mail me op sophieborgers@scalemc.nl 

 

 

 

Please reload

IN.jpg
Facebook met logos.jpeg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

info@scalemc.nl

 

Ericssonstraat 2

5121ML Rijen

T +31 6 15 877 677

BTW NL818433012B01

 

KvK Limburg

12 06 80 19 

Lees onze

Privacy Verklaring

Algemene Voorwaarden

2018 by NH